top of page

Změna má smysl, dejte jí šanci


Máte pocit, že potřebujete změnu? Známé citáty dávají změně smysl i šanci. „Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.“ „Otevřete se změnám, ale neztrácejte své hodnoty.“


Změna je život, ale je to také pěkný nápor na vás samotné a hlavně na váš mozek. Hlava totiž dává přednost komfortu a stabilitě. Často zamrzne a zůstane jen u přemítání a planých řečí. V hlavě si pak nosíte nesplněná přání, která vám zabírají mozkovou kapacitu.


Proč chcete změny?

Změny hledáte ve chvíli, kdy něco nevyhovuje a chcete zlepšení. Když vám nefunguje auto, vyměníte ho za nový model. Je to relativně snadné a rychlé řešení.


Co dělat, když si uvědomíte, že vám už nevyhovuje způsob života nebo práce? Vyměníte si život a koupíte si nový? To nejde. Životní změny jsou často dlouhým procesem. Na začátku je vždy uvědomění. Takhle ne, tohle se mi nelíbí, chci to jinak. Pro mozek je to nejprve šok a překvapení. Mozek rád šetří energii a změna je pro něj velkým výdejem energie, proto se brání. Musíte si na změnu připravit i svůj mozek.

  • Změna by vám měla dávat smysl. Smysl je velký motivátor, kterým si zvyšujete pravděpodobnost dotažení změny do opravdového konce.

  • Změna by měla být definována pozitivně. S ohledem na fungování mozku vás ve většině případů definování „co chcete“ motivuje ke změně daleko více než definování „co nechcete“.


 

Lidi okolo sebe nezměníte. Pracujte na sobě a inspirujte ke změně i lidi kolem vás.

 

Jak nastavit změny

Otevřeně komunikujte, ať už se jedná o změnu v osobním, rodinném nebo pracovním životě. V pracovním týmu se spolupracovníky, v rodině s partnerem nebo dětmi.


  • Řekněte, že byste rádi, aby to fungovalo jinak.

  • Předneste svou představu.

  • Požádejte o názor druhých a naslouchejte.

  • Dokažte, že změnu myslíte vážně.


Změna musí být vždy postupná. Začíná 1. krokem a postupuje k dalším. Ne vždy se nám napoprvé povedou, ale postupným a opakovaným zaváděním nám fungovat začnou. Když si uvědomíte, že vám práce přerůstá přes hlavu a utíká vám rodinný a osobní život, budete to chtít změnit. Běžte na změny postupně.


Změny v pracovním týmu mají několik fází. Spolupracovníci musí vědět, proč je změnu nutné udělat, jaké jsou důvody a k čemu změna přispěje. Pokud je důležité zavést nové postupy a návyky, musí spolupracovníkům dávat smysl.


John Kotter, přední profesor Harvard Business School, se zabýval úspěšnými změnami a leadershipem. Jednou prohlásil: „Bez přesvědčení, že jste schopni změny, nebudete konat. I když máte vizi. Váš pocit vás bude držet zpátky.“ A pod to se podepíši!


Máte pocit, že potřebujete změnu, ale nejste si jistí, jak na to? Potřebujete se na změnu připravit a srovnat si myšlenky? Kontaktujte mě, spolu zkusíme prodiskutovat možnosti.



Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page