top of page

Když se návrat ke kořenům nedaří


Když se návrat ke kořenům nedaří

Máte pocit, že se bez vás v práci neobejdou? Elon Musk na svém Twitteru jednou uvedl, že za 40 hodin týdně nikdo svět nezměnil. Timothy Cook, generální ředitel společnosti Apple, zapíná svůj počítač už před svítáním a miliardář Mark Cuban prý pracuje až do dvou hodin do rána a sedm let neměl dovolenou. Co mají tito pánové společného? Kromě velké spousty peněz a světového uznání také nulový osobní a rodinný život.


Ambiciózní lidé mají často pocit, že jediným možným způsobem dosažení kariérního vrcholu je práce od nevidím do nevidím. Při tomto zápalu je rovnováha mezi soukromým, pracovním a rodinným životem přinejlepším nepolapitelný ideál a nebo přinejhorším úplný mýtus.


Když už se pak jednou konečně zastavíte a chce si popovídat se svými dětmi, nevíte o čem. Děti si prostě zvyknou na to, že velmi zaměstnaný rodič je stále v práci a nemá na jejich potřeby čas. Rodič možná platí drahé školné, koníčky a vybavení, ale to mu nezajistí společnou řeč s potomkem.


Kudy vede správná cesta?

Už před dvaceti lety založila Jessica DeGroot neziskovou organizaci ThirdPath Institute. Instituce ukazuje, že je možné mít jak spokojený rodinný život, tak úspěšnou kariéru. Důvodem založení byl výzkum mezi muži a ženami z vrcholného managementu. Ačkoliv jeho členové chtěli skloubit rodinný a pracovní život, nedokázali to. Věděli, že chtějí žít jinak, nicméně nevěděli, jak toho dosáhnout.


Nemusíme chodit ani tak daleko. I sám Baťa dbal na to, aby jeho zaměstnanci vedli plnohodnotný rodinný život.


Mnoho lidí si myslí, že existuje pouze volba buď – nebo. Buď kariéra, nebo rodina. Stále více lídrů cítí, že chce skloubit plnohodnotně práci i rodinu. Důležitým AHA momentem je právě uvědomění si této potřeby. Rodinu vám totiž nikdo nepřidělil. Dobrovolně jste si ji založili. A proto byste měli být v rodině rovnocennými partnery.


Jak se vrátit k rodinným kořenům?

Rodina je dokonalou platformou pro rozvoj charakteru a růst silného leadera. Pokud už se dostanete do situace, že si nemáte se svým dítětem nebo partnerem co říct, a že s vámi vlastně nepočítají, můžeme to změnit. Pomohou vám i zkušenosti a dovednosti z leadershipu.


Důležité je zastavit se. Uvědomte si, co chcete, co pro to uděláte a co pro to potřebujete. Potom si v hlavě srovnejte tyto zásadní myšlenky:

  • navrhněte, stejně jako to děláte v týmu, že si promluvíte,

  • připravte rodinu na tento hovor,

  • řekněte rodině, co chcete změnit a jak si změnu představujete,

  • požádejte děti, partnera nebo všechny z rodiny o názor,

  • naslouchejte.

Jen začátek

Rozhovor je jen začátek. Změna bude běh na dlouhou trať. Ale není nutné házet flintu do žita. Můžete být úspěšní jak v práci, tak v rodině. Stačí si vymezit pravidla:

  • zastavit se a seznámit rodinu se svými plány,

  • naučit se chápat rodinu jako nedílnou součást kariéry,

  • ukázat rodině, že změnu myslíte vážně,

  • naučte svůj tým, že i vy máte svůj rodinný a osobní život.

Pokud vedete tým, organizaci nebo komunitu, je důležitá vaše pracovní role lídra i vaše dovednosti. Mysleme tedy na to, že i pro vaše děti a protějšky jsme lídrem.

Skloubit rodinný, osobní a pracovní život není jednoduchý cíl, ale je dosažitelný. Jestli jste odhodlaní pro něj něco udělat a chtěli byste si nejprve srovnat svoje myšlenky, ozvěte se mi, ráda vám pomohu.

Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page