top of page

Využijte svou osobní výkonnost


Využijte svou osobní výkonnost

Je normální jev, že naše osobní výkonnost během dne kolísá. Někdo je plný elánu po ránu, jiný až odpoledne. Když si vypozorujete svůj denní rytmus a osobní výkonnost, usnadníte si plánování pracovního i osobního života.


Možná využíváte všechny možné aplikace na plánování času, a přesto stále nestíháte. Vedete tým, v práci jste od nevidím do nevidím a na osobní nebo partnerský život vám nezbývá ani čas, ani energie.


S příchodem letních prázdnin máte ještě větší zápřah a stres, abyste nakonec odjeli na dovolenou s čistým stolem a hlavou. Věřím, že pracujete se svým týmem celoročně. Proto nemusíte mít obavy, jak to vaši kolegové bez vás pár dní zvládnou.


Vyražte si s klidem oddechnout! Stejně jako naplno pracujete v kanceláři, prožívejte 100% i své volno. Berte dovolenou stejně vážně jako svou práci.


Osobní výkonnost a plánování

Zastavte se a zamyslete nad smyslem toho, co děláte. Jakou roli chcete v životě, v práci a rodině zastávat?


Vaše osobní výkonnost během dne kolísá. Tento vývoj se projevuje i na množství a kvalitě odvedené práce. V určitou denní dobu vás stojí spoustu energie něco udělat. Jindy jste svěží, plní energie, sršíte nápady, jste kreativní, vymýšlíte strategie na počkání a jde vám všechno levou zadní. Pozorujte, kdy vám to nejlépe myslí a kdy se nejvíc soustředíte.


Často mluvím s manažery a mnoho z nich mi potvrdilo, že jim to nejvíc pálí dopoledne. Je to logické. Mozek je odpočatý a nezahlcený. Proč tedy tento čas věnuje spousta lidí běžným rutinním úkolům jako je vyřizování e-mailů a plánování schůzek? Udělejte to naopak!

 

Vysledujte si svou špičku osobní výkonnosti a směřujte do ní nejsložitější a nejtěžší úkoly.

 

Během dne má každý člověk 2 až 3 hodiny, kdy je jeho osobní výkonnost opravdu na vrcholu. Tak je využijte!


Vymezte si v době, kdy vám to nejvíce myslí:

  • čas na strategickou a kreativní práci,

  • tento čas maximálně využijte a nenechte se rušit,

  • nerozptylujte se v tuto dobu maličkostmi.


V manažerské pozici můžete plánovat pracovní aktivity do velké míry podle sebe. Svůj nejproduktivnější čas nemarněte s operativními schůzkami. Účastněte se v tento čas jen těch schůzek, kde je vaše přítomnost opravdu nezastupitelná. Vyvarujte se mikromanagementu. Neustálá kontrola kolegů spálí spoustu vašeho času a kolegy otráví. Strategické schůzky plánujte tak, abyste využili svou výkonnostní špičku a dobu, kdy jste nejvýkonnější.


Respektujte i výkonnostní křivky kolegů. Po obědě je energie většiny z nás na velmi nízké úrovni. Nezahlcujte v tuto dobu kolegy strategickými úkoly.


Rozdělte si svůj čas mezi práci a rodinu

Každý potřebuje oddych, čas na koníčky, přátele a rodinu. Neochuzujte se ani o tyto okamžiky. Spokojenost v osobním a rodinném životě se odráží i na vaší pracovní výkonnosti. Mnohé průzkumy dokazují, že vyrovnaný pracovní a osobní život přináší vyšší výsledky v práci.


Volno si užijte bez pracovních telefonátů a čtení pracovních e-mailů. To stejné respektujte i při volnu kolegů. Na dovolenou jim nepište a nevolejte s pracovními záležitostmi. Znáte známé pořekadlo „příklady táhnou”? Když nebudete kolegy pronásledovat v jejich volném čase, také je nenapadne volat vám na rodinnou dovolenou.


Stále máte pocit, že vám 24hodinový den nestačí a svou výkonnostní křivku jste vypozorovali? Nebo to už všechno dobře víte, ale realita je u vás stále jiná? Pojďme to probrat společně. Na e-mailu i telefonu jsem vám k dispozici.



Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page