top of page

Berme dovolenou stejně vážně jako svou práci


Berme dovolenou stejně vážně jako svou práci

Dovolená! Pro některé manažery a lidi ve vedoucích pozicích je dovolená nedosažitelný ideál, pro jiné zase strašák a další zůstávají i přes fyzickou změnu působiště hlavou stále v práci. Pro tyto lídry je nepředstavitelné, že se vzdají kontroly nad prací. A pak jsou i tací, kteří si dovolenou užívají naplno. Jak se zařadit do druhé skupiny?


Přínosy skutečného odpočinku jsou zjevné. Pro manažery je hlava, resp. mozek, hlavním pracovním nástrojem. A i mozek potřebuje pro dlouhodobě udržitelné fungování odpočinek. Nevydrží jet dlouhodobě na plné obrátky. Přínosy odpočatého šéfa pocítí nakonec celý tým.


Dovolená má u klíčových lidí ve firmě – a stejně tak i u týmových kolegů – zastávat stejnou důležitost jako dlouhodobě odváděná kvalitní práce. Firma se nerozpadne během několika dnů, kdy nebude šéf přítomen. Právě naopak! Jako šéf zjistíte, co ve vašich lidech skutečně je. Odhalíte tak jejich nový potenciál nebo si potvrdíte, na čem potřebujete ještě zapracovat.


Jak připravit tým na šéfovu nepřítomnost?

Příprava týmu před šéfovou dovolenou je dlouhodobá a kontinuální záležitost. Není vhodné opustit tým, který právě vznikl. Sehraný a samostatný tým se nerodí ze dne na den. Všichni z týmu potřebují znát své role, odpovědnosti, na čem kdo pracuje a co se od něho očekává.

Plánujte dovolené na období, které není tolik exponované. Toto je jeden ze základních pilířů pohodové dovolené. Asi uznáte, že odjet na dovolenou například v době, kdy startuje nebo finišuje důležitý projekt, se opravdu nehodí. Počítejte s tím dopředu. Čas od času jsou zkrátka období, kdy nás i zaběhlý tým nebo velký klient potřebuje.


Krátkou, nebo dlouhou?

Jakkoliv to znít bláznivě, tak ideální délka dovolené je dle výzkumů dva týdny. Klidně i tři. Pokud si uvědomíte, že dovolená není práce na dálku, tak se během dvou týdnů dokonale zregenerujete a dobijete baterky.


Dva týdny jsou také ideální doba pro tým. I tým potřebuje čas, aby se přizpůsobil vaší nepřítomnosti. Pokud odjedete na týden, kolegové nezmění chápání rolí. Místo přijetí nové výzvy budou dále čekat, až se vrátíte.


Dlouhodobě své kolegy veďte k samostatnému myšlení. Každodenní běžná operativa má běžet bez vašich zásahů. Pokud jako manažer sklouzáváte k mikromanagementu podřízených, dovolenou si pořádně neužijete. U mikromanagementu máte pak zbytečně tendenci dělat práci za kolegy v týmu, neustále je sledujete a kontrolujete jejich práci.


Zkuste to jinak!

Jako lidé na vedoucích pozicích jste zodpovědní za prostředí, které umožňuje vašim kolegům dodávat kvalitní výsledky. Jste to vy, kdo dává týmu rámec, je mu oporou a vidí souvislosti. Kolegům kontinuálně předává informace, co, proč a pro koho to děláte. Umožněte zaměstnancům, aby byli proaktivní. Hlavní úlohou lídrů je nabídnout pomocnou ruku, ale ne vodit za ručičku.


Někdy nastanou situace, kdy je třeba takzvaně vyhrnout rukávy a přiložit ruku k dílu. Ostatně poslední dva roky pandemie nám to ukázaly. I v těchto situacích tým potřebuje náš nadhled a umění dívat se na věci z ptačí perspektivy.


Pro tým je důležité, aby „všichni mluvili stejnou řečí“. Sdělujte si navzájem nové informace a ověřujte, že jim všichni rozumí stejně.


Jak si užít dovolenou?

Manažerská role je krásná i náročná. Kromě toho jste rodiči, manželi, partnery, kamarády, dětmi, trenéry a máte mnohé další role. Abyste mohli dlouhodobě fungovat a měli přínos, musíte pravidelně odpočívat. Pro všechny je důležitý mentální odpočinek. Přestaňte myslet na práci a užívejte si okamžiku „tady a teď“. Špičkové výkony totiž nejde podávat bez přestávek. Váš mozek potřebuje občas pauzu.


Na dovolené byste se měli věnovat sami sobě, svým blízkým, svým koníčkům a poznávání nových věcí. Jak na to? Vypněte e-mail, ztlumte všechny notifikace na mobilu, přestaňte myslet na práci.


Svému týmu předejte informace, které jsou nad rámec jejich standardní operativy a budou se jich nově týkat. Informujte i klienty o vaší nepřítomnosti a předejte kontakty, na koho se mohou v případě nutnosti obrátit.


Když se vrátíte z dovolené plní energie, nezapomeňte na komunikaci s týmem. Proberte s týmem i jednotlivci, co se dělo, co se povedlo, s čím si poradili a co zůstalo i přes jejich snahu nedořešené. Ve stejnou chvíli máte skvělou příležitost ocenit tým. Společně najděte potřebná řešení na nedořešená témata.


Když se svým týmem pracujete průběžně, můžete si dovolenou užít, aniž byste se vraceli do naprostého chaosu a dostávali stížnosti od zákazníka.


Přeji vám, ať se vám daří! Pamatujte, že na dovolenou berete i svoji hlavu, a nechejte ji tam odpočinout.


Rezonuje s vámi toto téma? Chcete si svoji dovolenou pořádně užít, ale zatím vás to hlavou táhne do práce? Nebo na dovolenou „nemáte kdy“, i když byste ji brali všemi deseti? Ozvěte se, sdílením problému můžete snáze najít řešení.



Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!

bottom of page