top of page

Být SMART ke štěstí nestačí

O správném nastavení pracovních cílů najdete nespočet informací. Bez příkras se dá říct, že o nich pojednává téměř každá manažerská kniha. Metodika SMART mezi nimi rezonuje. Už na ekonomických školách se SMART cíle vyučují. Název je líbivý a obsah se dobře pamatuje. Co to znamená?


SMART a další písmena

V této zkratce vystupují první písmena anglického „specific, measurable, assignable, realistic, time-related“. Praxe ukázala, že jen těchto pět vlastností cílů nestačí. K dosažení dokonalosti přibyla ještě další písmena a kritéria. Cíle pak byly SMARTER nebo SMARTTA a I-SMART. Člověk má rád jasnou strukturu. Plnit si cíle dělá lidem radost. Při cestě k jejich dosažení na vás čekají překážky.


K čemu všechna motivační hesla jsou, když s realizací zůstáváte na štíru? Při plnění cílů selhávají i ostřílení manažeři. Stanovují si cíle, které nedokáží dotáhnout.


❓ Jaké nedosažené cíle se vám osobně vybavily?

❓ Byly lákavé nebo jen splňovaly SMART kritéria?

❓ Těšili jste se už od začátku na jejich plnění?

❓ Měli jste z plnění a dokončení cíle radost?


Kde je ve SMART cílech rodina?

Mít SMART cíle pro život nestačí. Život máme přece jen jeden. Váš pracovní život striktně neoddělíte od života soukromého. Z kolegů se stávají přátelé, o práci se bavíte i doma, na mobil vám chodí pracovní e-maily. Práce vám vplouvá i domů. Proto je nutné racionální SMART cíle z práce doplnit o velmi podstatný zbytek.


Jak si správně stanovit cíle?

Se správně nastavenými cíli se vrátíte sami k sobě. Pokud máte k cíli emoční vazbu, lépe se vám na něm bude pracovat a lépe ho dosáhnete. Kým jste v daném cíli? Musíte být hybatelem. A abyste o výsledku cíle rozhodovali, musí vás lákat. Nemáte být jen pasivními sledujícími.


O svých cílech si rozhodujete jen vy. Vaše cíle vám nemůže nikdo nadiktovat, nebudu to dělat ani já. Budu ráda vaším průvodcem v jejich hledání. Cílům se intenzivně věnuji na kurzu Skutečný leadership nebo mě kontaktujte přímo.

Nezapomínejte na zásadní věc. Z chyb se poučte. Nedosáhli jste toho, co jste si stanovili, ale pokračujete dále, protože vás to baví. Nejde jen o to dosažení cíle.


A hlavně odpočívejte. Fyzicky i mentálně. Žijeme v době s přemírou informací. Pro zklidnění je odpočinek zásadní.


bottom of page