top of page

Máte zbilancováno. A co teď?


Konec roku k bilancování doslova vybízí. Někteří už ho mají pro letošní rok za sebou, jiní se na roční bilancování teprve chystají. Podívejte se na užitečný způsob, jak dostanete své bilancování nejen konce roku na vyšší úroveň.




Jak efektivně bilancovat?

  1. Nejprve si ujasněte, co bilancujete. Jaký byl přesně váš záměr, úkol, cíl? Je ideální, pokud ho máte napsaný. Pokud tomu tak je, otevřete si zápisky a najděte ho. Jste hvězdy, pokud dohledáte odškrtaný seznam úkolů.

  2. Máte? Uvědomte si, co všechno jste pro splnění cíle dělali. Co všechno jste si potřebovali připravit, promyslet, naplánovat? S kolika lidmi jste spolupracovali? Kolik úsilí jste do splnění svého záměru dali? Kolik času jste tím strávili?

  3. Až nyní se zaměřte na to, do jaké míry jste svůj záměr dokončili. Jaký teď ze sebe máte pocit? Co cítíte, když jste úkol dokončili? Pusťte do hodnocení emoce. Pro mozek je to užitečné. Podporujete tím učení „pro příště“. Platí to i v případě, že realizace byla těžká nebo nemáte ze sebe úplně dobrý pocit. Není cílem se v pocitech nikterak koupat nebo dokonce utápět.

  4. Utřídili jste si pocity? Oceňte se. Vždy je za co se ocenit. Udělejte to právě teď.

  5. Oceněním bilancování nekončí. Dostáváme se k tomu důležitému. Co vám práce na daném úkolu přinesla? Co jste se naučili? Kam jste pokročili? Co vás zaskočilo? Co byste příště udělali jinak?

Posuňte bilancování na vyšší úroveň

Shrneme si to. Víte, co nového jste se naučili nebo v čem jste se utvrdili. Kde ještě můžete tuto zkušenost využít? Při jakém jiném záměru se vám tato zkušenost bude hodit? Co ještě potřebujete udělat, abyste svůj cíl dokončili?


Využijte toho, že máte všechny myšlenky takto pohromadě, a naplánujte si podle nich rovnou další věc, která vás posune o krok dál.


Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page