top of page

Kde v nabitém 24hodinovém dnu získat čas pro sebe?


Kde v nabitém 24hodinovém dnu získat čas pro sebe?

„Nevím, kde mi hlava stojí. Ale lepším se. Už se mi podařilo stáhnout mé pracovní aktivity na 8 hodin denně. Mám čas zacvičit si po práci, ale stejně nejdu. Jsem tak vyšťavená, že jedu radši rovnou domů.”


„Tam mi začíná druhá šichta. Vyzvednout děti. Odvézt jednoho na trénink, se druhým si kopat, běhat nebo jít na hřiště. Pak večeře, úkoly do školy, nádobí, oprat prádlo, zahnat děti do postele. V devět večer padám za vlast. Pak už nejsem ničeho schopná. A další den to celé znovu.“

 

Jak všechno stihnout a užívat si života?

A hlavně si na konci dne nepřipadat jako vymačkaný citron.

 

Vyrobte si snímek dne

S lidmi si o tom povídám často. Ptám se jich: „Co a kdy děláte? Jakou energii máte, když se vším skončíte?“ Klienti mých kurzů dostávají za úkol vypracovat písemně svůj detailní snímek dne. A víte, co mi vždycky všichni řeknou?


„Zjistil jsem, Evo, že ono s tím mým časem to není zase tak zlý.“


A to není zdaleka všechno. Když mí klienti vidí všechno na papíře, hned se jim snáz přemýšlí nad vlastním časem.


Cvičit půjdou ráno před prací. Kdyby to nechali na odpoledne, už nebudou mít ani čas, ani energii. Cvičení ráno je nabudí a podají v práci lepší výkon. A ještě se obejdou bez tradičních ranních káv na nabuzení. „Startování“ v práci se tím pádem zkrátí na minimum. A ejhle, kolik času už ušetřili? I pár minut se počítá.


Je na každém, co, jak a kdy to dělá. Je fuk, jestli si namaluje časovou osu nebo si vyrobíte tabulku v Excelu. Podstatné je uvědomit si svůj rytmus. Nepalte svůj nejvýkonnější čas, kdy vám to nejvíce pálí, na vyřizování rutinních e-mailů. S klidnou hlavou je odsuňte na poobědový útlum.

Během dne máte maximálně 2–3 hodiny, kdy vám to nejlépe myslí.

Když svůj nejkreativnější čas nasměřujete na nejnáročnější činnosti, pocítíte nakonec úlevu. Získáte rázem čas, který využijete podle svého. Třeba si konečně zajedete do kina, na drink s přáteli nebo si užijete čas s dětmi.


Snadný návod

Zkuste to také:

  • poctivě každý den sepište nebo zakreslete všechno, co děláte,

  • toto opakujte alespoň 2–3 týdny,

  • jestli si říkáte, že to je pro vás nadlidský výkon, zkuste to aspoň 2 dny po sobě.

To dáte! Jsem si jistá.


Vysledujte sami na sobě, kdy máte tzv. energetickou špičku, kdy vám to nejvíc myslí. Podívejte se teď do záznamů činností. Máte svou špičku naplněnou tím, na co nejvíc potřebujete používat mozek? Další šanci totiž dostanete zase až další den.


Když tímto způsobem získáte každý den 0,5 hodiny k dobru, za týden jsou to 3,5 hodiny. A rázem máte čas na kino nebo si v klidu dát drink doma na terase. Myslím si, že dokážete získat i víc.


Dejte mi vědět, jak se vám tímto způsobem podařilo získat čas a jak si ho užíváte.




Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page