top of page

Jak dovolená ovlivní leadership? Pozitivně!


Je tady léto a čas dovolených. Pro mnohé manažery je to noční můra.


Nedokáží si představit, jak to jejich tým zvládne. Na někoho působí děsivě, že by se měl vzdát kontroly. Pokud máte zdravý tým, vaše společnost se během vaší 14denní nepřítomnosti nerozpadne.



Když celý rok tvrdě pracujete, je přestávka pro načerpání nové energie na místě. Dovolená v konečném součtu pozitivně ovlivní váš leadership.


Proč si užít dovolenou

Dovolená znamená odpočinek a dobití baterií. Na dovolené se snažte vypnout od každodenních pracovních povinností a věnujte se sobě a rodině. Volno je skvělý způsob, jak opět nabít svůj kognitivní, fyzický i emoční systém. Stanete se po ní výkonnějším a kreativnějším leaderem.


Odborníci doporučují dovolenou v délce minimálně 9–14 dní, abyste si opravdu pořádně odpočinuli. Není to ale dogma. Pokud si tak dlouhou dobu nedokážete představit, začněte s menšími časovými úseky. Zásadní je, abyste doopravdy vypnuli.


Jak nechat práci v práci

Nepleťte si dovolenou s prací na dálku. Vaše dovolená neznamená pouhý přesun notebooku a telefonu na pláž. Vám ani vaší rodině nepomůže, když budete myšlenkami stále v práci. Vypněte e-mailové notifikace a počítač nechte doma.

 

Na dovolené se věnujte zejména okamžiku tady, teď a spolu

 

Dovolená si žádá jak dlouhodobou, tak krátkodobou přípravu. Důležité jsou tyto body:

  • správné naplánování termínu dovolené,

  • rozvrh činností pro váš tým,

  • předání kompetencí v týmu.


Termín dovolené si naplánujte na nejméně exponovanou dobu. Určitě není vhodné odjet v době uzávěrek nebo když startujete nový projekt.


Dlouhodobá příprava týmu znamená, že každý zná své kompetence, úkoly a odpovědnosti. Neopouštějte tým s tím, že je necháte, aby se naučili plavat. Všichni v týmu musí vědět koho a jak mohou kontaktovat ve vaší nepřítomnosti, pokud potřebují podporu. O tom byste před svým odjezdem na dovolenou měli informovat i své klíčové klienty.


Pokud se opravdu váš tým neobejde bez vašich rozhodnutí, domluvte si, jak a kdy vás mohou kontaktovat. Vyřiďte neodkladné záležitosti a opět se hlavou vraťte do dovolenkového módu.


Po návratu z dovolené věnujte svůj čas všem z týmu, aby vám mohli předat veškeré informace a podělili se o výzvy, které ve vaší nepřítomnosti řešili. To posílí vzájemnou důvěru mezi vámi a týmem. Také uvidíte, jak máte schopné kolegy.


Co s vámi udělá dovolená

Dovolená prohloubí vaše rodinné a osobní vztahy. Během volna se zbavíte stresu, budete lépe spát, vyhnete se syndromu vyhoření. Posílí vaše emoce a zlepší rodinnou pohodu. Věnujte proto sobě a svým blízkým na dovolené plnou pozornost.


Pravidelné volno sníží pocit úzkosti a je zdrojem pozitivních emocí, dobíjí produktivitu a schopnost vnímat nové rozměry. Nové zážitky rozvíjí vaše inovativní a kreativní myšlení. Znáte ten pocit, když vypnete a začnete se věnovat sami sobě? Najednou přichází milionové nápady!


Ovlivní vaše dovolená tým?

Může dovolená ovlivnit váš leadership? Samozřejmě! V pozitivním slova smyslu. Každý v týmu si totiž vyzkouší zvládat samostatné úkoly, získá nové kompetence, odpovědnost a také to, na čem dlouhodobě pracujete. Vaše nepřítomnost v nich může vykřesat nové talenty.


Dovolte si dovolenou a zjistíte, že bude přínosem pro vás, vaši rodinu a v neposlední řadě i pro váš tým.


Nevíte si rady a chcete se z dovolené vracet jako leader skutečně odpočatí? Napište mi.



Jsem Eva Weberová, koučka a lektorka úspěšného leadershipu.

Spolu najdeme řešení!


bottom of page